Office for the Regulation of Gambling, den slovakiska spelmyndigheten, har tillkännagivit en vitlista för webbplatser som drivs av licensierade operatörer för att hjälpa spelare att känna igen vilka erbjudanden som är lagliga.
Myndigheten har också historiskt sett upprätthållit ett liknande offentligt register över olagliga webbplatser.
Dávid Lenčéš, myndighetens generaldirektör, framhöll i ett uttalande som förklarade den nya funktionen den uppfinningsrikedom som finns hos aktörerna på den grå och svarta marknaden.
”Vi hindrar en olaglig webbplats från att fungera och en annan skapas omedelbart. Operatörernas kreativitet har inga gränser”, sade Lenčéš.
”De försöker ofta motivera spelarna med oemotståndliga bonuserbjudanden, modern grafik, obegränsade insättningar och när det gäller utländska operatörer det perfekta slovakiska språket. Om spelarna inte kontrollerar de obligatoriska uppgifterna på webbplatsen har de kanske ingen anledning att misstänka att det är olagligt innehåll som verkar utanför vårt land.”
”Men genom att spela på den olagliga webbplatsen berövar de sig själva möjligheten att få sina vinster och sitt juridiska skydd enligt de lagar som gäller i Slovakien”, tillade Lenčéš.
Lenčéš fortsatte och förklarade de risker som spelarna tar när de spelar med en olicensierad aktör.
”I avsnittet ’lagliga webbplatser’ publicerar vi alla licensierade webbplatser för licensierade enheter. Detta innebär att alla andra som inte finns med i denna lista är olagliga. Illegala webbplatser kan beröva spelarna deras insatser och vinster och är tillgängliga för riskgrupper för vilka spelande kan utgöra ett problem för den psykiska hälsan.”
”Med lättare att få information om en webbplats laglighet pekar vi på möjligheten att spela onlinespel, som omfattas av den gällande slovakiska lagstiftningen.”
För att kvalificera sig för en plats på listan måste lagliga webbplatser uppfylla de skyldigheter som anges i landets spellag.
”Vi har verktyg som möjliggör övervakning på distans. Om vi hittar några överträdelser finns det sanktionsförfaranden, eventuellt till och med indragning av licensen.”
Sanktionerna gäller även dem som främjar de olagliga webbplatserna, till exempel affiliates. Sanktionerna sträcker sig från 50 000 euro (43 000 pund/51 000 dollar) för en människa och upp till 250 000 euro (215 000 pund/255 000 dollar) för dem som står bakom en AI-marknadsföring.
I juni lanserade myndigheten också ett initiativ för att begränsa spelreklam i det centraleuropeiska landet.